Goed nieuws! Na maanden van intensieve onderhandelingen en actievoeren is er eindelijk een nieuwe CAO voor de Metaal en Techniek sector bereikt. Dit akkoord brengt flinke verbeteringen voor zo’n 340.000 werknemers, waaronder een loonsverhoging van maar liefst 13% en de voortzetting van de regeling voor vervroegd uittreden. In deze blog lees je alles over de totstandkoming, de belangrijkste punten en wat dit betekent voor jou!
De totstandkoming van de nieuwe cao Metaal en Techniek
De oude cao Metaal en Techniek liep officieel op 31 maart af. Al ver daarvoor waren de onderhandelingen voor een nieuwe CAO Metaal en Techniek gestart. In april leek een nieuwe cao in zicht te komen. Toen werd er een akkoord bereikt over een nieuwe pensioenregeling, de Solidaire Premieregeling (SPR), die stabiliteit brengt in pensioenuitkeringen. Toch verliepen de onderhandelingen over andere eisen moeizaam. Zelfs zo moeizaam, dat de onderhandelingen stukliepen en de vakbonden overgingen tot stakingen voor een goede cao Metaal & Techniek.
Na vier maanden actievoeren met meer dan 20 stakingsdagen door het hele land, werd er afgelopen weekend eindelijk een akkoord bereikt tussen de vakbonden en werkgevers. De nieuwe cao geldt vanaf 1 april 2024 tot en met 31 januari 2026.
Drie belangrijkste punten uit de nieuwe cao Metaal en Techniek
Een eerlijke loonsverhoging
Het grootste struikelblok is het inlopen van de inflatieachterstand. Een aantal maanden geleden was het werkgeversvoorstel nog minder dan 5%. Begin juli kwamen werkgevers met een uitnodiging om de onderhandelingen te hervatten en kwam er een verbeterd voorstel. In totaal komt er een loonsverhoging van 13% dat in de volgende stappen zal plaatsvinden:
- Per 1 juli 2024: Een loonsverhoging van 7%.
- Per 1 maart 2025: Een structurele verhoging van €100 bruto per maand.
- Per 1 oktober 2025: Nog eens een verhoging van 3%.
De loonsverhogingen zijn een belangrijke stap om de koopkracht van werknemers te herstellen, vooral in een tijd waarin de inflatie hoog is geweest.
Huidige RVU-regeling wordt verlengd
Werknemers in de Metaal en Techniek sector die zwaar werk verrichten, kunnen opgelucht adem halen: de regeling voor vervroegd uittreden wordt voortgezet. Vanaf 1 januari 2025 blijft de premie (0,25%) voor deze regeling bestaan, wat betekent dat werknemers eerder met pensioen kunnen gaan zonder financiële nadelen.
Daarnaast is het aan de overheid om te bepalen of ze deze tijdelijke regeling permanent willen maken. Als de huidige fiscale vrijstelling blijft bestaan, zal de RVU-regeling voortzetten voor een maximale periode van vijf jaar van 2026 tot 2031.
Geen verslechtering van arbeidsvoorwaarden
Tijdens de onderhandelingen kwamen er voorstellen op tafel om de instapleeftijd voor extra verlof voor ouderen te verhogen en het generatiepact aan te passen. Uiteindelijk is besloten deze voorstellen niet door te voeren, wat betekent dat de huidige arbeidsvoorwaarden ongewijzigd blijven.
Eerst akkoord leden voor officieel akkoord cao Metaal en Techniek
Voordat de nieuwe cao daadwerkelijk van kracht wordt, moeten de achterban van de werkgevers- en werknemersorganisaties in de Metaal en Techniek nog hun goedkeuring geven. De komende weken krijgen zij de kans om hun stem uit te brengen op het bereikte akkoord. Bij een positief resultaat zal de cao officieel ingaan op 1 april 2024.
Wat betekent dit voor jou?
De cao Metaal en Techniek is met zo’n 360.000 werknemers in de sector en zo’n 30.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. Onder de cao vallen mensen die werken in technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid.
Als werknemer in de Metaal & Techniek sector moet je nog even geduld hebben tot het officiële akkoord. Daarna zullen deze regelingen meteen van kracht zijn. Zoals eerder beschreven gaat de loonsverhoging in per 1 juli 2024. Het kan dus goed zijn dat je met terugwerkende kracht nog extra salaris kunt verwachten.
Werk je via Polanski? Uiteraard gelden deze nieuwe regels dan ook voor jou als je bent aangesloten bij de CAO Metaal en Techniek.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de markt?
Polanski kijkt positief naar de nieuwe cao en verwelkomt de stabiliteit en duidelijkheid die het met zich meebrengt. Deze ontwikkelingen zorgen niet alleen voor duidelijkheid, maar helpt ook om jongeren te motiveren voor een carrière in de techniek.
Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws in de installatietechniek en duurzame energie? Schrijf je dan in voor de Bouw- en Installatieupdate en ontvang één keer per maand de meest recente updates over branchenieuws, trends en nieuwe vacatures in jouw regio! Ga naar de Over-ons pagina, schrijf je in en mis nooit meer belangrijk nieuws in jouw branche.