De bouwvak 2024 komt eraan, een tijd waar veel Nederlanders naar uitkijken. Deze welverdiende pauze is niet alleen een moment van rust en ontspanning, maar ook een goede gelegenheid om na te denken over je carrière en de kansen op de huidige arbeidsmarkt.

 

Een stukje geschiedenis over de bouwvak

De bouwvak, een traditionele vakantieperiode voor de bouwsector, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. De bouwvakantie, vaak kortweg ‘bouwvak’ genoemd, vindt zijn oorsprong in 1930. In dat jaar kregen bouwvakkers voor het eerst drie dagen vakantie in augustus. Voor deze vrije dagen ontvingen zij vakantiebonnen, waarmee zij hun loon konden ophalen. Het was verplicht voor iedereen om tegelijkertijd vakantie te nemen. Om ervoor te zorgen dat niemand zou doorwerken en dubbel betaald zou krijgen, werden er controles uitgevoerd op de bouwplaatsen. Zo ontstond de term ‘bouwvakantie’.

In de loop der tijd is deze korte pauze geëvolueerd naar een drieweekse vakantie. De bouwvak is uitgegroeid tot een nationaal fenomeen, waarbij bouwplaatsen stilvallen en gezinnen hun vakantie plannen.

 

Wanneer is de bouwvak 2024?

De bouwvak 2024 is verdeeld over drie regio’s, zoals gebruikelijk. Dit jaar vallen de vakantieweken als volgt:

  • Regio Noord: 5 aug 2024 t/m 23 aug 202
  • Regio Midden: 29 jul 2024 t/m 16 aug 2024
  • Regio Zuid: 22 jul 2024 t/m 9 aug 2024

 

Bestaat de bouwvak nog wel?

De bouwvak is al sinds 1981 geen verplichte vakantieperiode meer en wordt niet langer opgenomen in de CAO. Hoewel de bouwvak niet meer verplicht is, werd deze ongeschreven regel tot voor kort nog steeds gevolgd, waardoor het werk op bouwplaatsen drie weken stil lag. Tegenwoordig werkt echter ongeveer 60% van de bedrijven gewoon door. Waarom?

Ten eerste is het aanbod aan projecten in de zomer hoger, terwijl door de bouwvak de concurrentie lager is. Voor bedrijven wordt het daardoor steeds aantrekkelijker om toch een project aan te nemen tijdens de bouwvak. Waar vroeger geen enkel bedrijf een project aannam, staan er nu tien in de rij. Bedrijven voelen zich bijna verplicht om door te werken om geen kansen te missen.

Daarnaast vinden veel bouwvakkers het prettig om in de zomer te werken vanwege de aangename temperaturen. Dit kan echter ook een nadeel zijn; met het onvoorspelbare Nederlandse weer kun je immers zowel een hittegolf als een regenbui verwachten.

Bovendien wordt er in de bouwsector vaak gewerkt met strakke planningen. Wanneer een bedrijf een groot project aanneemt, kunnen ze zich geen vakantie van drie weken permitteren.

 

De Bouwvak 2024: een perfect moment om je carrière te overdenken

De bouwvak is niet alleen een tijd voor ontspanning, maar ook een uitstekend moment om na te denken over je toekomst. Tijdens deze periode van rust heb je de kans om stil te staan bij je huidige werk en je carrièrepad. Vragen zoals “ben ik gelukkig in mijn huidige baan?” en “waar zie ik mezelf over vijf jaar?” kunnen je helpen om te reflecteren en eventuele veranderingen in gang te zetten.

Misschien droom je al jaren van een bepaalde specialisatie binnen de bouw, of heb je altijd al de ambitie gehad om verder te groeien. Gebruik deze tijd om je dromen en doelen opnieuw te evalueren en plannen te maken om ze te realiseren. Een frisse blik na een periode van rust kan vaak tot nieuwe inzichten en inspiratie leiden.

 

Hoe weet ik dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging?

De bouwvak 2024 is het ideale moment om terug te kijken op jouw carrière. Word  je voldoende uitgedaagd? Doe je projecten die je echt leuk vindt? Waar zie jij jezelf in de toekomst? Wat zijn jouw behoeften en ambities? We nodigen je graag uit bij ons op kantoor of online, zodat we samen kunnen reflecteren op jouw carrière en kijken we samen of we iets voor jou kunnen betekenen. Op die manier bieden we advies op maat en helpen we je bij het vinden van de volgende stap in jouw loopbaan.

 

Career Check

Als die stap nog te groot lijkt, overweeg dan eens de Career Check. Dit is een korte vragenlijst waarmee je op een laagdrempelige manier kunt ontdekken wat je belangrijk vindt in je werk, zonder dat je ergens aan vast zit. Denk bijvoorbeeld aan technische uitdagingen, salaris, doorgroeimogelijkheden, werkcultuur of reistijd. Het is een handige tool die je ondersteunt bij het beantwoorden van de grote vraag: wat zijn mijn drijfveren en ambities, en wat mis ik momenteel in mijn baan waardoor ik nadenk over een mogelijke volgende stap?

 

Bekijk onze vacatures in de bouw

Wil je liever zelf door alle vacatures kijken en direct solliciteren? Bekijk dan onze vacatures in de bouw. Polanski heeft een groot netwerk binnen de bouwsector met de meest vooruitstrevende organisaties. Zo zijn wij altijd op de hoogte van mooie kansen in de markt, soms nog voordat de vacatures online komen. Dat is waarom Polanski jouw partner is het vinden van een nieuwe uitdaging!