In de afgelopen jaren is Building Information Modeling (BIM) ontzettend hard gegroeid en is het niet meer weg te denken binnen de bouwsector. Tegelijkertijd heeft deze baanbrekende technologie ook de installatietechniek naar nieuwe hoogte gestuwd. Van het ontwerpen van complexe HVAC-systemen tot het optimaliseren van elektrotechnische installaties. BIM heeft een revolutie teweeggebracht!

De samenwerking van bouw- en installatietechniek

Binnen de installatietechniek is er een groeiende vraag naar ‘bimmen’. Voorheen werkten de bouw- en installatietechniek vaak los van elkaar aan projecten, wat soms leidde tot conflicten en inefficiënties tijdens de uitvoering. Door de komst van BIM kan er steeds gerichter worden samengewerkt tussen beide sectoren.

BIM maakt het mogelijk om diverse aspecten van een bouwproject, inclusief de complexe installatietechnische systemen, in één digitale omgeving te integreren. Dit stelt architecten, ingenieurs, aannemers en installateurs in staat om gelijktijdig aan hetzelfde model te werken. Zo’n model is een 3D-model waarin alle bouwinformatie wordt geïntegreerd. Deze modellen stellen projectteams in staat om ‘clashes’ sneller te identificeren en op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan een leiding die overlapt met een dragende muur of elektrische leiding. Door de samenwerking van bouw- en installatietechniek met BIM-software is er minder risico op bouwfouten.

De groeiende vraag van BIM in de installatietechniek

Aanvankelijk waren het voornamelijk grote installatiebedrijven die de voordelen van BIM omarmden. Grote bedrijven hadden vaak meer middelen om te investeren in BIM-software en waren vaak betrokken bij grootschalige, complexe projecten waar BIM waardevol was. In de afgelopen jaren is BIM echter steeds meer gemeengoed geworden in de bouw- en installatietechniek. Ook kleinere bedrijven hebben nu toegang tot BIM, waardoor het gebruik van BIM nu bijna een vereiste is geworden om concurrerend te blijven in de sector.

De voordelen van Building Information Modelling

BIM biedt vele voordelen voor alle betrokken partijen bij het realiseren van een project. BIM kan worden ingezet van ontwerp tot realisatie. Van het uitvoeren van clashcontroles bij het ontwerpen tot het beheren en onderhouden van installaties en systemen. BIM biedt de installatietechnici de mogelijkheid om altijd een 3D-model van het gebouw bij zich te hebben met de laatste data. Maar los van de laatste data biedt BIM nog meer voordelen:

  1. Efficiëntie in ontwerp en planning: Installatietechnici kunnen BIM gebruiken om gedetailleerde 3D-modellen van installatiesystemen te maken. Dit maakt het mogelijk om installaties nauwkeurig te ontwerpen en te plannen voordat de fysieke constructie begint, wat tijd en middelen bespaart.
  2. Conflictopsporing: BIM helpt bij het identificeren van mogelijke conflicten tussen verschillende installatiesystemen en andere bouwcomponenten, zoals constructie-elementen of leidingen. Hierdoor kunnen problemen vroegtijdig worden opgelost, wat vertragingen en herstelkosten voorkomt.
  3. Nauwkeurige materiaal- en kostenramingen: Door BIM te gebruiken, kunnen installatietechnici gedetailleerde inventarislijsten en materiaalbegrotingen genereren. Dit helpt bij het optimaliseren van materiaalgebruik en het beheren van kosten.
  4. Samenwerking: BIM stelt installatietechnici in staat om effectief samen te werken met andere disciplines, zoals architecten, constructiemanagers en elektrotechnici. Het delen van een centraal BIM-model verbetert de communicatie en coördinatie tussen teamleden.
  5. Onderhouds- en exploitatievoordelen: Na de constructie biedt BIM-installatietechnici waardevolle gegevens over de locatie en specificaties van installatiesystemen. Dit vergemakkelijkt onderhoud, renovaties en het levenscyclusbeheer van gebouwen.

Kortom, BIM transformeert de installatietechniek door digitalisering en samenwerking te stimuleren, wat resulteert in efficiëntere en kosteneffectievere projecten en een verbeterd beheer van gebouwen.

De toekomst van BIM in de installatietechniek

Naarmate het gebruik van Building Information Modelling (BIM) in de bouw steeds meer de norm is geworden, ervaren installatiebedrijven een groeiende druk om deze technologie te omarmen. Inmiddels werkt 25% van de installatiebedrijven in Nederland al met BIM. Het wordt voornamelijk gebruikt voor nieuwbouwprojecten. In andere landen in Europa ligt dit aantal ruim onder de tien procent. Nederland is dus vooruitstrevend in het gebruik van BIM.

Daarnaast groeit het bewustzijn van de voordelen van BIM in de installatietechniek en is BIM steeds populairder binnen de installatietechniek!

Op zoek naar een baan binnen de BIM-technologie?

Bij Polanski zijn wij altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de markt. Hierdoor hebben wij hele mooie kansen voor jou als BIM-modelleur, BIM-Engineer, BIM- coördinator, calculator, tekenaar of Revit specialist bij één van onze toffe relaties.

Tegenwoordig zijn er zoveel openstaande vacatures dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Polanski luistert naar jouw wensen en ambities en op die manier brengen wij jou verder in de techniek! Dus ben jij op zoek naar een volgende stap in jouw carrière en wil je graag meer weten? Bekijk onze vacatures of bel ons op 033 – 202 25 63!