De bouwvak 2025 is een tijd waar veel mensen naar uitkijken. Het is hét moment om op te laden, vooruit te kijken en daarna weer samen door te pakken. Of je nu bezig bent met het plannen van je vakantie of meer informatie zoekt over data, regio’s of de oorsprong van de bouwvak, wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.

 

Data bouwvakantie 2025 per regio

De bouwvakantie 2025 is verdeeld in drie regio’s: Noord, Midden en Zuid. Elke regio heeft zijn eigen bouwvak periode. Deze periode sluit beter aan op de schoolvakanties, maar zorgt er ook voor dat Nederland niet volledig plat ligt voor drie weken. De bouwvak is altijd een advies. Het bepalen van het verlof ligt altijd bij de werkgever of werknemer.

 

Data bouwvak 2025 per regio

De adviesdata voor de bouwvak 2025 zijn:

  • Bouwvak Noord-Nederland 2025: 28 juli t/m 15 augustus (week 31 t/m 33)
  • Bouwvak Midden-Nederland 2025: 4 augustus t/m 22 augustus (week 32 t/m 34)
  • Bouwvak Zuid-Nederland 2025: 21 juli t/m 8 augustus (week 30 t/m 32)

 

Hoe wordt de bouwvak 2025 ingedeeld?

Weet je niet precies bij welke regio jouw gemeente hoort? Dan is hier een handig overzicht van de bouwvak regio’s 2025:

Noord-Nederland

  • Provincies: Friesland, Groningen en Noord-Holland (inclusief Amsterdam).
  • Inclusief: Gemeente Eemnes (Utrecht), gemeente Hattem (Gelderland) en alle gemeenten in Flevoland, behalve Zeewolde.

Midden-Nederland

  • Provincies: Zuid-Holland, grote delen van Utrecht en delen van Noord-Brabant (bijvoorbeeld Werkendam, behalve de kernen Hank en Dussen).
  • Inclusief: Apeldoorn, Ede en Tiel.

Zuid-Nederland

  • Provincies: Limburg, Zeeland en grote delen van Noord-Brabant.
  • Inclusief: Nijmegen, Arnhem en Lingewaard.

Hoewel de bouwvak niet meer verplicht is, houden veel bouwbedrijven zich eraan. Het kan dus zijn dat jouw bedrijf een andere startdatum of einddatum heeft in de bouwvak van 2025.

 

De oorsprong van de bouwvak

De bouwvak kent een rijke geschiedenis die terugvoert naar de vroege 20e eeuw. Het concept ontstond in 1930, toen bouwvakkers voor het eerst recht kregen op een gezamenlijke vakantie. Destijds kregen zij drie dagen vrij in augustus, waarvoor zij loonbonnen ontvingen om hun salaris op te halen.

Het idee achter deze verplichte gezamenlijke vakantie was simpel: voorkomen dat bouwvakkers zouden doorwerken en dubbel betaald zouden krijgen. Om te zorgen dat dit werd nageleefd, werden bouwplaatsen gecontroleerd om zeker te zijn dat het werk ook daadwerkelijk stil lag. Deze controles droegen bij aan het ontstaan van de term ‘bouwvakantie’.

Wat begon als een paar vrije dagen is inmiddels uitgegroeid tot een traditie van drie weken zomervakantie. Tijdens deze periode komt het werk op veel bouwplaatsen tot stilstand, en plannen gezinnen in de bouwsector hun jaarlijkse uitje. De bouwvak is daarmee een vast onderdeel van de Nederlandse zomer geworden.

De bouwvak is sinds 1981 geen verplichte vakantieperiode meer en wordt niet langer in de CAO opgenomen. Hoewel het vroeger een ongeschreven regel was dat de bouwsector drie weken stil lag, werken tegenwoordig zo’n 60% van de bedrijven gewoon door tijdens deze periode.

 

Een moment om vooruit te kijken

Kortom, de bouwvak 2025 mag dan nog ver weg zijn, het is altijd goed om vooruit te kijken. De bouwvak biedt de kans om even stil te staan, op adem te komen en met nieuwe energie verder te gaan.

Bij Polanski staan we altijd voor je klaar, of het nu gaat om het vinden van een nieuwe uitdaging in de bouw of techniek, of om gewoon even samen te sparren.  Benieuwd naar wat Polanski voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze consultants.