De nieuwe CAO Bouw & Infra is (bijna) een feit. Na intensieve onderhandelingen hebben werkgevers en vakbonden op 31 maart een akkoord bereikt. Dit noemen we het onderhandelingsresultaat.

 

Goed om te weten: de CAO Bouw & Infra is nog niet officieel

De afspraken van de nieuwe CAO worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de betrokken CAO-partijen. Zij hebben tot 18 april om hun stem te laten gelden! Er is goede hoop dat de CAO wordt goedgekeurd door de leden, maar het is nog even afwachten tot de CAO definitief is. Zodra de CAO van kracht is, zullen we jou uiteraard op de hoogte brengen van de verandering.

Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Bouw- en installatieupdate van Polanski.

 

Wat staat er in de nieuwe CAO Bouw en Infra?

De nieuwe CAO Bouw & Infra biedt zekerheid voor de komende twee jaar en laat zien dat werkgevers en vakbonden samen bouwen aan een gezonde en aantrekkelijke sector. Met loonsverhogingen boven de inflatie, investeringen in jongeren en scholing, een verbeterde zwaarwerkregeling en aandacht voor mentale gezondheid, zet deze CAO belangrijke stappen richting de toekomst. Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rij, zodat jij weet wat er verandert:

Loonsverhoging

Een van de grootste winstpunten in de nieuwe CAO is de loonsverhoging. De afgesproken loonsverhoging ligt boven de inflatie, wat voor werknemers een belangrijke stap is richting behoud van koopkracht en financiële stabiliteit. De loonsverhoging is als volgt gepland:

  • Per 1 mei 2025 stijgt het loon met +3,5%.
  • Per 1 juli 2025 komt daar nog eens +1% bij.
  • Per 1 januari 2026 volgt een verhoging van +4%.
  • Per 1 januari 2027 komt er nog +1,5% bij.

Met deze verhogingen krijgen werknemers niet alleen een hoger salaris, maar wordt er ook gewerkt aan het behoud van de koopkracht op de lange termijn. In totaal krijgen werknemers uit de Bouw & Infra er 10% bij.

 

Scholing en jongeren: investeren in de toekomst

De CAO bevat ook een belangrijke verandering voor jongeren en leerlingen. De schooldag van BBL-leerlingen wordt voortaan doorbetaald. Dit maakt het combineren van werk en opleiding aantrekkelijker en verlaagt de drempel voor het volgen van vakopleidingen. Daarnaast wordt het jeugdloon afgeschaft voor werknemers vanaf 18 jaar met een BBL3-diploma. Ook het loon voor 20-jarige leerlingen wordt verhoogd.

Werkgevers ontvangen een subsidie om deze doorbetaling van schooldagen te compenseren, waardoor de financiële impact voor hen beperkt blijft.

 

Gezond je pensioen halen: zwaarwerkregeling verbeterd

Werken in de bouw is fysiek zwaar. Daarom is de zwaarwerkregeling verlengd voor onbepaalde tijd en zelfs verbeterd. Per 1 januari 2026 wordt de uitkering met €250,- bruto per maand verhoogd. Dit betekent dat werknemers die eerder stoppen met werken een hogere uitkering krijgen, wat bijdraagt aan een financieel gezonde overgang naar hun pensioen.

Deze verbetering is een belangrijke stap voor werknemers die vanwege de fysieke belasting van hun werk eerder met pensioen willen gaan.

 

Suïcidepreventie: mentale gezondheid op de werkvloer

Een opvallend punt in deze CAO is de aandacht voor mentale gezondheid. In samenwerking met preventieorganisatie 113 wordt een programma ontwikkeld om risicofactoren, zoals schuldenproblematiek, te herkennen en bespreekbaar te maken. In de afgelopen tien jaar zijn er 412 mensen in de bouwsector om het leven gekomen door suïcide, wat de ernst van dit probleem binnen de sector benadrukt. Dit initiatief is dan ook een belangrijke stap binnen een sector waar mentale klachten vaak onbesproken blijven. Het programma richt zich op het tijdig signaleren van problemen en het bieden van passende ondersteuning.

 

Extra vergoedingen en toeslagen

Naast de loonsverhoging worden ook verschillende vergoedingen en toeslagen verhoogd:

  • De bestuurderstoeslag per dag stijgt naar maximaal €12,50, afhankelijk van de reisafstand.
  • De reisurenvergoeding wordt vanaf 1 mei 2025 berekend op basis van het garantieloon van functiegroep B in plaats van functiegroep A.
  • Werknemers met een erkend vakbekwaamheidsbewijs van een SVGO-opleiding komen in aanmerking voor een diplomabonus en een doorleerbonus.

Deze wijzigingen zorgen ervoor dat het werk financieel aantrekkelijker wordt en stimuleren werknemers om zich verder te ontwikkelen.

 

Overwerk: duidelijke afspraken en minder werkdruk

Om de werkdruk te verlagen en ziekteverzuim terug te dringen, wordt overwerk bij uitvoerders beter gereguleerd:

  • Overwerk wordt gecompenseerd in vrije tijd (tijd-voor-tijd-regeling).
  • Uitbetaling van overwerk kan alleen in overleg met de werkgever.
  • De eerste 15 minuten voor en na werktijd tellen niet als overwerk.

Daarnaast hebben bedrijven tot 1 januari 2026 de tijd om hierover eigen afspraken te maken met hun medewerkers.

 

Ziekte en verlof: verkenning van nieuwe mogelijkheden

Er wordt een onderzoek gestart naar de afschaffing van wachtdagen en een mogelijke aanpassing van de loondoorbetaling bij ziekte. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat CAO-partijen willen kijken hoe arbeidsvoorwaarden beter kunnen aansluiten bij de moderne tijd. Denk aan meer flexibiliteit in verlofsoorten, zoals sabbaticals.

 

CAO Bouw en Infra nog niet definitief

De CAO voor de Bouw en Infra sector is nog niet definitief vastgesteld. Het is nu aan de leden om te stemmen over de CAO. Als er een meerderheid is, zal de CAO definitief ingaan. Mocht dat het geval zijn, kunnen de meeste rekenen op een salarisverhoging per 1 mei 2025.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de Bouw?

Polanski kijkt positief naar de nieuwe CAO en verwelkomt de stabiliteit en duidelijkheid die het met zich meebrengt. Deze ontwikkelingen zorgen niet alleen voor duidelijkheid, maar helpt ook om jongeren te motiveren voor een carrière in de techniek.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws in de installatietechniek en duurzame energie? Schrijf je dan in voor de Bouw- en Installatieupdate en ontvang één keer per maand de meest recente updates over branchenieuws, trends en nieuwe vacatures in jouw regio! Ga naar de Over-ons pagina en meld je aan!