De onderhandelingen voor de nieuwe CAO Bouw en Infra 2025 zijn in volle gang. Een belangrijke ontwikkeling voor de 400.000 werknemers in de Bouw- en infrasector. Er worden nieuwe afspraken gemaakt over loonsverhoging, werk-privé balans en werkdrukvermindering. In deze blog lees je alles over wat deze veranderingen voor jou zullen betekenen.
Loonsverhoging en werkdruk
Het belangrijkste onderdeel binnen de nieuwe CAO Bouw en Infra 2025 is de loonsverhoging. De FNV-vakbond eist een loonsverhoging van 7% om werknemers te compenseren voor de gestegen kosten door inflatie. Het cao-voorstel bevat specifieke loonstijgingen:
- 3% per 1 januari 2024
- 2,5% plus een structurele toeslag van € 50 per maand per 1 juli 2024
- 2% plus € 50 structureel per maand vanaf 1 januari 2025.
Daarnaast wijst de vakbond op de hoge werkdruk in de bouwsector, die de gezondheid van werknemers in gevaar brengt. Om dit tegen te gaan, pleit de vakbond voor betere regelingen, zoals de optie voor een vierdaagse werkweek. De focus ligt op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, zodat werknemers zowel financieel als fysiek en mentaal gezond kunnen blijven werken. Daarnaast wil de vakbond meer bescherming voor UTA-personeel. Momenteel vallen zij vaak tussen wal en schip, ze hebben recht op meer bescherming op het gebied van werkdruk en werkzekerheid. Daarnaast moet een vaste aanstelling de norm worden. Dit is een belangrijke stap naar het vergroten van de aantrekkelijkheid van de bouwsector.
Verbetering van werkomstandigheden en veiligheid
Naast de belangrijke loon- en werkdrukkwesties gaat er ook gekeken worden naar betere verzuim- en veiligheidsregelingen in de bouwsector. Een belangrijk punt in de onderhandelingen is de afschaffing van wachtdagen bij ziekte, zodat werknemers sneller ondersteund worden bij ziekteverzuim zonder dat ze lang moeten wachten op financiële ondersteuning. De FNV pleit voor volledige betaling in het eerste ziektejaar, zodat werknemers niet in financiële problemen komen bij langdurige ziekte. Momenteel willen werkgevers deze regeling na verloop van tijd afbouwen. Zij willen langdurig zieken minder betalen: in het eerste halfjaar 100%, in het tweede halfjaar 90%, in het derde 80% en in het laatste halfjaar nog maar 70%.
Wat kun je verwachten van de nieuwe CAO Bouw & Infra 2025?
De uitkomst van de CAO-onderhandelingen zullen ook invloed hebben op de werkomstandigheden, het loon en werkzekerheid van werknemers en zzp’ers deze sector. De veranderingen in de CAO zijn bedoeld om de Bouw en Infra sector toekomstbestendig te maken. Een belangrijk onderdeel van deze toekomstbestendigheid is onder andere de invoering van een nieuwe functie- en loongebouw, die gepland staat voor 31 december 2025.
Door een betere werk-privé balans, het verhogen van de werkzekerheid en het aanpakken van schijnzelfstandigheid wordt er een stevige basis gelegd voor komende jaren. De nieuwe CAO Bouw en Infra (2025) zal de richting van de sector gaan bepalen in de komende jaren.
Invoering nieuw functie- en loongebouw eind 2025
Vanaf eind 2025 zullen bouwplaats-, UTA- en steigerbouwfuncties onder een functiegebouw vallen in de nieuwe CAO. Dit functiegebouw zal bestaan uit 4 hoofdgroepen, 28 functiefamilies en in totaal 133 referentiefuncties. Er zijn op dit moment nog maar twee loongebouwen voor bouwplaats- en UTA-werknemers, maar deze wordt samengevoegd tot één loongebouw, dat uit negen functiegroepen bestaat. Dit moet zorgen voor meer duidelijkheid in de sector. Termen zoals garantieloon, vast overeengekomen loon en prestatietoeslag verdwijnen. Het salaris wordt het feitelijke loon dat de werknemer ontvangt voor de werkzaamheden, wat soms hoger kan zijn dan het cao-loon voor die functie. Dit biedt werknemers meer duidelijkheid en bescherming.
Toekomst van de bouwsector
Polanski is positief over de nieuwe CAO-onderhandelingen in de bouw- en infrasector. De ontwikkelingen zorgen voor verbeterde werkomstandigheden en meer werkzekerheid. De onderhandelingen zijn nog in volle gang, maar de toekomst voor de sector ziet er goed uit. In totaal zijn er nog 2 onderhandelrondes op 2 en 12 december. Als deze zijn afgerond is er naar verwachting in januari een nieuwe CAO.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuwe in de bouw- en installatiebranche?
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de bouw- en installatiebranche? Meld je dan aan voor de Bouw en Installatie Update! Ontvang elke maand de nieuwste informatie over trends, nieuws en vacatures in jouw regio. Ga naar Over-ons en blijf op de hoogte.