Vorige week, 24 maart 2025, vierde Nederland Green Energy Day. Dit is de dag waarop alle duurzame energie die in een jaar wordt geproduceerd ‘op’ zou zijn als deze achter elkaar zou worden verbruikt. Goed nieuws, dit jaar is er een record geboekt! Green Energy Day 2025 is maar liefst zestien dagen later dan vorig jaar. Een enorme stap vooruit in de energietransitie. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze dag uiteindelijk op 31 december valt? En welke maatregelen helpen ons daarbij? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

 

Wat is Green Energy Day?

Green Energy Day is een manier om inzichtelijk te maken hoe ver Nederland is met het opwekken van duurzame energie. Hoe later in het jaar deze dag valt, hoe groter het aandeel hernieuwbare energie in de energievoorziening. In 2019 introduceerde de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) dit concept om de energietransitie tastbaarder te maken. Het doel? In 2050 Green Energy Day vieren op 31 december, wat zou betekenen dat al onze energie hernieuwbaar is.

 

Een record: zestien dagen winst

Vorig jaar viel Green Energy Day op 8 maart. Dit jaar is de datum opgeschoven naar 24 maart, een sprong van zestien dagen! Dit is een gevolg van verschillende verduurzamingsmaatregelen, zoals de groei van wind- en zonne-energie. Nederland is kampioen zonne-energie en heeft een snelgroeiend vermogen aan windenergie, vooral op zee. Daarnaast is er een toename in het aantal warmtepompen en het gebruik van biobrandstoffen. Dit zijn alledaagse afvalstoffen en reststromen zoals gebruikt frituurvet, die gemengd worden met fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Dit heeft geleid tot een stijging van het aandeel duurzame energie naar 22,5% in 2025, vijf keer zoveel als twaalf jaar geleden.

 

Hoe kunnen we Green Energy Day blijven opschuiven?

Om Green Energy Day in 2050 op 31 december te laten vallen, moet de datum jaarlijks minstens twaalf dagen opschuiven. Wat kunnen we doen om dit te bereiken?

  1. Volledige elektriciteitsvoorziening uit wind en zon (+36 dagen)

Momenteel is 60% van onze elektriciteit hernieuwbaar. Het doel is om dit naar 100% te brengen. Daarvoor zijn meer zonnepanelen en windmolens nodig, maar ook slimme opslagmethodes en flexibilisering van de energievraag. Concreet gaat het om:

  • 900 extra windmolens, vooral op zee
  • 40 miljoen extra zonnepanelen op daken en parkeerplaatsen

 

  1. Meer warmtepompen in woningen en bedrijven (+46 dagen)

Warmtepompen zijn efficiënte apparaten die warmte uit de omgeving halen. Als een derde van alle woningen en kantoren overstapt op een all-electric warmtepomp, maken we een grote sprong. Concreet gaat het om:

  • 2,5 miljoen extra all-electric warmtepompen
  • 2 miljoen hybride warmtepompen
  1. Uitbreiding van warmtenetten (+31 dagen)

Warmtenetten gebruiken restwarmte uit industrie, datacenters en geothermie om gebouwen te verwarmen. Als een derde van de bebouwde omgeving hierop overstapt, levert dit een flinke bijdrage aan verduurzaming. In de praktijk gaat het om:

  • 2 miljoen extra woningen aangesloten op een warmtenet
  • Minstens 10 keer zoveel aardwarmteprojecten als nu

 

  1. Meer gebruik van groen gas (+26 dagen)

Groen gas wordt gemaakt uit mest, voedselresten en andere organische materialen. Door hier meer op in te zetten, kunnen we de gasvraag in gebouwen volledig hernieuwbaar maken. Dat zou betekenen:

  • 2 miljard kuub binnenlandse groen gasproductie
  • 2 miljard kuub import van groen gas

 

  1. Elektrificatie van mobiliteit (+76 dagen)

Een van de grootste uitdagingen is het verduurzamen van mobiliteit. Dit betekent een overstap naar elektrische auto’s en vrachtwagens, en mogelijk een rol voor waterstof in zwaar transport. De impact hiervan is enorm en kan Green Energy Day uiteindelijk laten vallen op 31 december.

 

Wanneer viert jouw provincie Green Energy Day?

Niet alle provincies zijn even ver in de energietransitie. Zeeland viert Green Energy Day 2025 het vroegst, op 22 februari, terwijl Flevoland pas op 27 augustus deze mijlpaal bereikt. Dit komt door verschillen in energieverbruik en de hoeveelheid opgewekte duurzame energie per regio. Dit zijn de Green Energy Days per provincie:

  • Groningen: 26 april
  • Friesland: 4 mei
  • Drenthe: 19 april
  • Noord-Holland: 13 maart
  • Flevoland: 27 augustus
  • Overijssel: 26 maart
  • Gelderland: 20 maart
  • Utrecht: 18 maart
  • Zuid-Holland: 4 maart
  • Zeeland: 22 februari
  • Noord-Brabant: 12 april
  • Limburg: 1 maart

Ondanks de verschillen werken alle provincies hard aan verduurzaming. Door gezamenlijk de juiste stappen te zetten, kunnen we de energietransitie versnellen.

 

Waarom is Green Energy Day in Zeeland zo vroeg?

Zeeland bereikt Green Energy Day al op 22 februari, de vroegste datum van alle provincies. Dit komt doordat de provincie een relatief hoog energieverbruik heeft door de aanwezigheid van veel energie-intensieve industrie. Ondanks deze vroege datum investeert Zeeland flink in duurzame energie. Ongeveer 10% van de windenergie die op zee wordt opgewekt, komt via Zeeland aan land. Hierdoor speelt de provincie een belangrijke rol in de energietransitie.

 

Kansen op de arbeidsmarkt

In de uitvoering van de klimaatdoelen speelt de installatiebranche een sleutelrol. De sector heeft een leidende rol in het vervullen van de energietransitie. Met deze toenemende vraag naar duurzame energie zullen er nieuwe banen ontstaan om aan de groeiende behoefte te voldoen. In totaal zijn er zo’n 65 technische beroepen te onderscheiden in deze branche, waarvan de meeste in de bouw- en de installatiesector. Dit biedt volop mogelijkheden voor professionals in de techniek. Ben jij op zoek naar een mooie carrièrekans?

Neem contact op met Polanski via 033-2022563 of info@polanski.nl. Wij komen graag met jou in contact om de beste opties voor jou uit de markt te halen om zo de perfecte baan te vinden. Op die manier brengen wij jou verder in techniek!