Thuisbatterijen worden steeds vaker genoemd als dé oplossing voor het opslaan van zelf opgewekte energie, vooral in combinatie met zonnepanelen. Daarnaast zou het een mooie oplossing zijn voor de afschaffing van de salderingsregeling en het overvolle stroomnet in Nederland. Wat is een thuisbatterij precies, hoe werkt het en hoeveel zijn er in Nederland? In deze blog duiken we dieper in de wereld van thuisbatterijen en verkennen we de voordelen, nadelen en de toekomst van de thuisbatterij in Nederland.

 

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat elektriciteit opslaat, meestal afkomstig van zonnepanelen. Dit opgeslagen vermogen kan later worden gebruikt wanneer de energiebehoefte in huis hoger is dan wat de zonnepanelen op dat moment leveren, of wanneer de energiekosten op het net hoger zijn. Dat is meestal tijdens piekuren op het stroomnet.

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen:

  • Lithium-ion batterijen: Deze zijn het meest gangbaar vanwege hun hoge efficiëntie en lange levensduur.
  • Loodzuur batterijen: Hoewel deze batterijen goedkoper zijn, hebben ze een kortere levensduur en een lagere energiedichtheid.
  • Flow batterijen: Deze batterijen zijn nog in ontwikkeling, maar beloven een onbeperkte levensduur en geen degradatie over tijd.

 

Voordelen van een thuisbatterij

  • Noodstroomvoorziening: Een thuisbatterij kan dienen als back-up bij stroomuitval, waardoor je huis tot wel twee dagen van stroom kan worden voorzien.
  • Lagere energiekosten: Door gebruik te maken van dynamische energietarieven, kun je de batterij opladen wanneer de stroom goedkoop is en ontladen wanneer de tarieven hoger zijn.
  • Integratie met zonnepanelen: Moderne thuisbatterijen bevatten vaak een geïntegreerde omvormer, waardoor je geen aparte omvormer meer nodig hebt voor je zonnepanelen.

 

Nadelen van een thuisbatterij

  • Hoge aanschafkosten: Ondanks de prijsdaling blijft de initiële investering hoog.
  • Geen subsidie: In Nederland is er momenteel geen subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een thuisbatterij, in tegenstelling tot sommige andere Europese landen.
  • Lange terugverdientijd: Afhankelijk van je energieverbruik kan de terugverdientijd van een thuisbatterij variëren, wat voor sommige huishoudens minder aantrekkelijk kan zijn.

 

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kan op verschillende manieren aangestuurd worden:

Optie 1: De slimme en aangestuurde thuisbatterij

Slimme thuisbatterijen kunnen worden gekoppeld aan het energienet en dynamische energietarieven volgen. Ze laden op tijdens periodes van lage energieprijzen en ontladen wanneer de prijzen hoog zijn. Bovendien kunnen sommige slimme batterijen ook bijdragen aan het stabiliseren van het energienet door energie te leveren tijdens piekmomenten. Tegenwoordig worden deze thuisbatterijen steeds slimmer door AI-technologie.

Optie 2: Thuisaccu in combinatie met zonnepanelen

Wanneer een thuisbatterij wordt gekoppeld aan zonnepanelen, kan de opgewekte zonne-energie direct in de batterij worden opgeslagen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het energienet en kun je je zelfopgewekte energie gebruiken op de momenten die jou het beste uitkomen. Dit systeem is vooral nuttig in de wintermaanden wanneer de zon minder schijnt en de energiebehoefte hoger is.

 

De markt voor thuisbatterijen in Nederland

In Nederland zijn er momenteel zo’n 5.000 thuisbatterijen geïnstalleerd. Dit lage aantal komt met name door de bestaande salderingsregeling in Nederland. Hierdoor is het in Nederland momenteel nog voordeliger om stroom te salderen dan om deze zelf op te slaan in een thuisbatterij. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd of zelfs helemaal wordt stopgezet, zal een thuisbatterij aantrekkelijker worden.

Daarnaast is een thuisbatterij nog een te grote investering. De kosten van een thuisbatterij variëren, afhankelijk van het opslagvermogen. Gemiddeld kost een thuisbatterij tussen de €500 en €1.300 per kilowattuur (kWh). Voor een gemiddeld huishouden met een batterijcapaciteit van 5 tot 10 kWh betekent dit een investering tussen de €5.000 en €8.000.

Hoewel de aanschafprijs hoog lijkt, is het belangrijk om te vermelden dat de prijzen van thuisbatterijen de afgelopen tien jaar met 82% zijn gedaald. Hierdoor wordt de terugverdientijd ook steeds korter, met een gemiddelde tussen de 4 en 6 jaar.

 

Duitsland koploper zonnepanelen en thuisbatterijen

In ons buurland is de thuisbatterij erg populair. Op dit moment zijn er al 1,2 miljoen thuisbatterijen geplaatst. Daarmee heeft ongeveer de helft  van de zonnepanelen-eigenaren. In Nederland is dat compleet andersom. Hoe kan dat?

Duitsland heeft op dit moment de meeste zonnepanelen van heel Europa. Dat is gebaseerd op het geïnstalleerde vermogen van alle zonnepanelen. Duitsland heeft al lange tijd een beleid gevoerd om duurzame energie te bevorderen, waarbij het feed-in-tariefbeleid heeft geleid tot een grote vraag in zonne-energie. Daarmee is ook de vraag naar thuisbatterijen toegenomen. De salderingsregeling ligt in Duitsland veel lager en je kan subsidie krijgen voor het installeren van een thuisbatterij.

 

Toekomst van de thuisbatterijen in Nederland

Met de aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling in 2027, zal het steeds aantrekkelijker worden om een thuisbatterij aan te schaffen. Zonder deze regeling wordt het belangrijker om opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken of op te slaan in plaats van deze terug te leveren aan het net. Dit kan de vraag naar thuisbatterijen in Nederland de komende jaren flink doen stijgen.

Daarnaast krijg je op dit moment geen subsidie voor een thuisbatterij. Veel belangengroepen en gemeenten pleiten hier wel voor. De hoge aanschafprijs is het grootste pijnpunt van een thuisbatterij. Als er een subsidie komt voor de thuisbatterij, zal de thuisbatterij een grote opmars kunnen maken.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de markt?

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws in de installatietechniek en duurzame energie? Schrijf je dan in voor de Bouw- en Installatieupdate en ontvang één keer per maand de meest recente updates over branchenieuws, trends en nieuwe vacatures in jouw regio! Ga naar de Over-ons pagina, schrijf je in en mis nooit meer belangrijk nieuws in jouw branche.