Een groeiend aantal ZZP’ers in Nederland overweegt de overstap naar een vast dienstverband. De reden hiervoor is tweeledig: toenemende zorgen over economische vooruitzichten én de aangescherpte wetgeving voor zelfstandigen. Bij Polanski merken we ook deze verschuiving in de arbeidsmarkt en zien we dat veel ZZP’ers besluiten terug te keren naar loondienst. Maar waarom kiezen zij voor een vast dienstverband? En wat staat ZZP’ers te wachten in de komende jaren? We brengen alles voor jou in kaart!

De helft van de ZZP’ers overweegt een vast dienstverband

Uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank blijkt dat maar liefst 47% van de ZZP’ers overweegt de stap naar een vast dienstverband te zetten. Zij ervaren druk door hoge inflatie, economische krimp, regelgevingsproblemen en stijgende kosten. De winstmarges worden steeds krapper door een voortdurend stijgende inflatie, terwijl de inkomsten achterblijven. Bovendien willen bedrijven in de  bouw en installatietechniek hun eigen personeel behouden vanwege het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Deze trend is al geruime tijd merkbaar. Bedrijven streven er dan ook naar meer vaste medewerkers aan te nemen om minder afhankelijk te zijn van flexibele arbeidskrachten zoals ZZP’ers.

Onlangs spraken wij met een ZZP’er in de installatietechniek, die aangaf: “Vroeger kregen ZZP’ers talloze projecten aangeboden, maar tegenwoordig worden we steeds vaker ingezet voor resterende taken van projecten. We worden ingehuurd voor onze specifieke vaardigheden, maar dit roept vragen op over onze persoonlijke en technologische ontwikkeling.”

Door deze onzekere vooruitzichten kiezen steeds meer mensen ervoor om terug te keren naar loondienst, juist vanwege de stabiliteit en zekerheid die een vast dienstverband biedt. Maar ook vanwege uitdagender werk, interessante projecten of persoonlijke ontwikkeling. De krapte op de arbeidsmarkt en het ruime aanbod van vacatures geven ZZP’ers nu de kans om de overstap te maken en te gaan werken bij een mooie organisatie.

Kabinet presenteert strengere wetgeving voor ZZP’ers

Naast economische uitdagingen streeft de regering ernaar om de komende jaren een betere balans op de arbeidsmarkt te creëren en het aantal ZZP’ers terug te dringen. Dit omvat onder andere een verlaging van de zelfstandigenaftrek, nieuwe wetgeving rondom schijnzelfstandigheid en de verplichte invoering van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Al deze nieuwe regels zorgen ervoor dat ZZP’ers er steeds minder aan overhouden. Hieronder vind je alle details van de nieuwe regels.

Zelfstandigenaftrek omlaag

De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd, wat betekent dat ZZP’ers in 2024 een hoger belastbaar inkomen hebben en dus meer belasting moeten betalen. Voor 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek €3.750, dat is aanzienlijk minder dan de €5.030 in 2023. Deze aftrekpostverlaging resulteert in een hoger belastbaar inkomen en dus een hogere belastingaanslag. De zelfstandigenaftrek zal de komende jaren geleidelijk worden verminderd tot €900. Deze maatregel is onderdeel van de regeringsintentie om belastingvoordelen voor ondernemers te verminderen, waardoor het verschil met werknemers in loondienst kleiner wordt.

Nieuwe wetgeving rondom schijnzelfstandigheid

Er staat mogelijk nieuwe wetgeving over schijnzelfstandigheid op het punt geïntroduceerd te worden. Schijnzelfstandigheid doet zich voor wanneer iemand als zelfstandige werkt, terwijl hij of zij volgens de wet eigenlijk als werknemer beschouwd zou moeten worden. De overheid neemt actief maatregelen tegen schijnzelfstandigheid omdat dit leidt tot aanzienlijke belastingontduiking. Als de nieuwe wetgeving met betrekking tot ZZP’ers vanaf 2025 wordt gehandhaafd bestaat de kans dat een aanzienlijk aantal ZZP’ers als schijnzelfstandigen wordt geclassificeerd. Dit maakt installateurs en bouwbedrijven ook voorzichtiger met het aannemen van ZZP’ers.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als laatste wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering binnenkort verplicht gesteld. Deze verplichting beschermt alle werkenden in de toekomst tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Hoewel de verwachte ingangsdatum van deze wijziging 1 januari 2027 is, is dit nog niet definitief vastgesteld.

Deze juridische en financiële veranderingen zijn voor velen een motivatie om de overstap naar een vast dienstverband te maken. Los van deze vooruitzichten zijn er veel voordelen verbonden aan een vast dienstverband.

Waarom kiezen voor een vast dienstverband?

Voorheen werd gedacht dat een ZZP’er meer verdiende dan iemand in loondienst en dat er fiscaal gezien meer voordelen waren. Echter, de nieuwe regelgeving werpt een schaduw over deze veronderstellingen. De marges worden steeds krapper en alle voordelen van het ondernemerschap worden steeds meer beperkt.

Het belangrijkste voordeel van een vast dienstverband is de stabiliteit en zekerheid op lange termijn. Als ZZP’er ben je volledig afhankelijk van jezelf, terwijl je in vast dienstverband altijd kunt rekenen op een vast salaris. Je hoeft geen tijd en energie te steken in het zoeken naar opdrachten. Bovendien bouw je pensioen op, ben je automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en hoef je geen sociale lasten meer te dragen. Veel ZZP’ers ervaren een aanzienlijk hogere mate van voldoening bij hun werk wanneer ze overstappen naar een vast dienstverband. Na een werkdag kun je echt vrijuit naar huis gaan, zonder voortdurend bezig te zijn met werk en met meer vrije tijd tot gevolg. Bijkomende taken zoals boekhouding behoren dan tot het verleden. Bovendien ben je niet langer persoonlijk aansprakelijk en kom je sneller in aanmerking voor leningen of een hypotheek.

Overweeg jij de stap van ZZP naar vast dienstverband?

Bij Polanski ondersteunen en begeleiden wij al ruim 13 jaar professionals in hun zoektocht. Ben jij een ZZP’er en is het tijd voor jou om de overstap te maken naar een vast dienstverband? We begrijpen dat het vinden van een nieuwe baan een levens veranderende beslissing kan zijn. Hoewel er talloze carrièremogelijkheden zijn, blijft de uitdaging: hoe vind je een baan die naadloos aansluit bij jouw behoeften en ambities? Dat is waar Polanski jou bij kan helpen!

Bij Polanski bieden we uitdagende functies bij vooruitstrevende organisaties. Op onze website staan mooie vacatures, maar we komen graag persoonlijk met jou in contact. Dan bespreken wij samen wat je zoekt, wat jouw behoeften en ambities zijn en hoe jij de toekomst ziet. Het is voor ons belangrijk om jou goed te leren kennen. Op deze manier halen wij de beste vacatures in de markt voor je naar boven en gaan wij op zoek naar de perfecte match voor jou. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op met 033 – 202 25 63 of stuur een mailtje naar info@polanski.nl.