bouwsector is voortdurend in beweging! In het afgelopen jaar hebben we veel ontwikkelingen gezien. De voornaamste ontwikkelingen zijn gericht op duurzaamheid en digitalisering. Maar naast deze positieve ontwikkelingen had de bouwsector ook te maken met uitdagingen zoals hoge inflatie, stijgende grondstofprijzen en leveringsproblemen. De bouwsector blijft zich snel ontwikkelen en naar verwachting zal het komende jaar ook weer veel veranderen. Lees verder en ontdek de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de bouwsector voor 2024!
Bouwsector zal krimpen, maar biedt perspectief
Voor 2024 wordt verwacht dat de bouwsector met 1,5% zal krimpen. Hoewel de nieuwbouwproductie iets zal afnemen, zullen investeringen in bestaande gebouwen juist toenemen. Elk nadeel heeft ook zijn voordeel!
Na 2024 zal de bouwsector naar verwachting weer jaarlijks met gemiddeld 1,5% kunnen groeien, en de bestaande bouw zelfs met 4% per jaar. Duurzaamheid zal hierbij opnieuw een belangrijke rol spelen. Vanaf 2026 wordt het verplicht om hybride warmtepompen te installeren en in 2030 moeten alle gebouwen voorzien zijn van energielabel A.
Met de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering zal ‘duurzaam bouwen’ de grootste trend van 2024 blijven. Bouwbedrijven streven ernaar om milieuvriendelijke bouwprojecten te realiseren en passen steeds meer duurzame oplossingen toe. De gebouwen van de toekomst zijn energiezuinig, maken gebruik van hernieuwbare energie, besparen water en gebruiken duurzame materialen. Op deze manier probeert de bouwsector de impact op het milieu te verminderen.
Duurzaamheid wordt nóg belangrijker
Met de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering zal ‘duurzaam bouwen’ de grootste trend van 2024 blijven. Bouwbedrijven streven ernaar om milieuvriendelijke bouwprojecten te realiseren en passen steeds meer duurzame oplossingen toe. De gebouwen van de toekomst zijn energiezuinig, maken gebruik van hernieuwbare energie, besparen water en gebruiken duurzame materialen. Op deze manier probeert de bouwsector de impact op het milieu te verminderen.
Wij bouwen ook samen met onze relaties aan de mooiste projecten. Zo is één van onze medewerkers betrokken geweest bij de renovatie van EDGE Amsterdam West. Dit gebouw brengt geschiedenis en technologie samen in een duurzame kantooromgeving. Daarnaast zijn ze momenteel bezig met de High Tech Campus Eindhoven, die in 2025 de meest duurzame campus van Europa zal worden.
De toenemende digitalisering
Net als voorgaande jaren zal digitalisering in 2024 nog belangrijker worden in de bouwsector. Building Information Modeling (BIM) wordt steeds meer toegepast, waardoor bouwteams beter kunnen samenwerken, informatie delen en conflicten in de bouw kunnen verminderen. Ook zullen augmented reality (AR), virtual reality (VR), digitale projectmanagementtools, drones voor bouwinspecties en projectmonitoring een steeds grotere rol spelen.
Vanwege de groeiende vraag naar BIM maken steeds meer bedrijven gebruik van gespecialiseerde externe BIM-bureaus. Deze afdelingen richten zich volledig op advies in de bouwsector. Daarnaast breiden sommige bedrijven hun interne BIM-afdelingen uit, waar technische kennis vereist is. In ons grote netwerk hebben wij relaties met diverse openstaande vacatures bij zowel externe BIM-bureaus als interne BIM-afdelingen.
Modulaire en geprefabriceerde constructies
- Prefab is een belangrijke trend in de bouw en zal ook in 2024 steeds populairder worden. Modulaire en geprefabriceerde constructies maken het bouwen van gebouwen sneller, nauwkeuriger en milieuvriendelijker om verschillende redenen:
- Doordat de modules al in de fabriek worden gemaakt, kan de bouw van een gebouw veel tijd en geld besparen.
- Modulaire constructies zijn nauwkeuriger en flexibeler, omdat modules gemakkelijk aanpasbaar zijn.
- Geprefabriceerde constructies zijn een duurzame keuze, omdat de hoeveelheid afval op de bouwplaats wordt verminderd.
- Het hergebruiken van materialen en het optimaliseren van het energiegebruik in de fabriek leiden tot een lagere ecologische voetafdruk.
- Modulaire gebouwen kunnen vaak worden gedemonteerd en elders worden herbouwd, waardoor de levensduur van de constructie wordt verlengd.
Ondanks de vele voordelen die prefab constructies met zich meebrengen, zijn er ook enkele nadelen te noemen. Zo worden deze constructies vaak geproduceerd volgens standaardontwerpen en afmetingen, waardoor de ontwerpvrijheid beperkt is. Bovendien is het een feit dat eenmaal geïnstalleerd, prefab onderdelen moeilijker te wijzigen of aan te passen zijn.
Integratie van installatietechniek en bouw
Moderne gebouwen worden steeds complexer en hebben veel technische systemen nodig. Dit is vooral omdat we streven naar meer energiezuinige en milieuvriendelijke gebouwen. Installatietechnische systemen, zoals verwarming, koeling en verlichting, spelen hierbij een cruciale rol. Een goede samenwerking tussen de bouw en installatietechniek is dus essentieel. Dit biedt integrale kansen voor innovatie én duurzaamheid.
Bij Polanski hebben we een uitgebreid netwerk en helpen we je verder in zowel techniek als bouw. Ben je geïnteresseerd in wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Jitze Verschuren of bekijk onze vacatures in de bouwsector!