De laatste jaren staat houtskeletbouw steeds vaker in de schijnwerpers. In een tijd waarin de vraag naar woningen stijgt en de druk op grondstoffen en CO2-uitstoot in de bouw toeneemt, biedt bouwen met hout een goede oplossing. Hout is niet alleen een eeuwenoud bouwmateriaal, maar tevens de toekomst van duurzaam bouwen.

De opkomst van houtbouw in Nederland

Met een enorme bouwopgave van één miljoen woningen in de komende tien jaar, is het duidelijk dat er behoefte is aan efficiëntere bouwmethoden. In 2022 werden er 69.150 nieuwe woningen gebouwd, waarvan slechts 2.3% met houtskeletbouw. De verwachting is dat het aantal nieuwe woningen gaat stijgen naar 75.000 woningen per jaar, waarvan maar liefst 4% wordt gerealiseerd door houtbouw. Steeds meer bedrijven en gemeenten omarmen deze innovatieve aanpak. Een indrukwekkend voorbeeld is HAUT Amsterdam, met 73 meter hoogte en 21 verdiepingen het hoogste hybride houten gebouw van Nederland.

Diverse houtbouwsystemen

Binnen houtbouw bestaan diverse systemen, waaronder houtskeletbouw (HSB), kruislaaghout (CLT), en modulebouw. Houtskeletbouw is het meest bekend en toegepast. De meest bekende en veelgebruikte methode in de houtbouw is houtskeletbouw, waarbij een houten draagconstructie, oftewel het ‘skelet’, in een gebouw wordt geïntegreerd. Wat HSB zo effectief maakt, is het gebruik van prefab elementen. Het skelet wordt eerst zorgvuldig voorbereid in een gecontroleerde productieomgeving, wat resulteert in hogere kwaliteit en een kortere bouwtijd. Bovendien is HSB niet onderhevig aan de onvoorspelbaarheid van het weer. Na de voorbereidingsfase kan de installatie op locatie binnen een indrukwekkend tijdsbestek van 5 tot 10 dagen worden voltooid. Op deze manier wordt bouwen verandert in assembleren!

Voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw staat de laatste jaren sterk in de belangstelling. Maar waarom is houtskeletbouw nou zo interessant voor de bouwsector? Hieronder zijn de vijf grootste voordelen:

  • Snelheid: In slechts 5 tot 10 dagen kan een woning worden gerealiseerd (exclusief voorbereiding), waardoor de doorlooptijd aanzienlijk wordt verkort.
  • Kostenbesparend: Houtskeletbouw kan tot wel 20-25% goedkoper zijn dan traditionele bouwmethoden. Vanwege de lagere hoeveelheid arbeidsuren en de lagere prijs van hout kan HSB een stuk goedkoper uitvallen.
  • Lichtgewicht: Het gebruik van hout als bouwmateriaal vereenvoudigt het transport, de verwerking en de installatie, waardoor de logistiek efficiënter en milieuvriendelijker wordt.
  • Duurzaamheid: Hout draagt bij aan CO2-reductie en maakt energieneutrale woningen haalbaar, waardoor het een cruciale rol speelt in het behalen van duurzaamheidsdoelen.
  • Recyclebaar: Houtskeletbouw genereert minder bouwafval en is makkelijk om te hergebruiken, waardoor de ecologische voetafdruk van bouwprojecten wordt verkleind.

 

Zijn er dan ook nadelen van houtskeletbouw?

Hoewel houtskeletbouw een aantrekkelijke optie is, zijn er ook een aantal overwegingen:

  • Vochtgevoeligheid: Een effectieve vochtbeheersing is cruciaal om houten constructies te beschermen tegen schade.
  • Houtrot en ongedierte: Beschermende maatregelen, zoals impregneren, zijn noodzakelijk om houten constructies te behoeden voor houtrot en ongedierte.
  • Geluidsisolatie: Extra geluidsisolerende maatregelen kunnen nodig zijn om te voldoen aan geluidsnormen, vooral in drukbevolkte gebieden.
  • Onderhoud: Regulier onderhoud is vereist om de duurzaamheid van houtskeletbouwconstructies te behouden.

 

De toekomst van houtskeletbouw

Nederland staat voor een enorme uitdaging: één miljoen nieuwe woningen bouwen in de komende tien jaar. Hierbij is efficiëntie essentieel, en dat is waar houtskeletbouw het verschil kan maken. Door de vele voordelen kan HSB uitgroeien tot dé innovatie van duurzaam bouwen!

Polanski is jouw partner in het vinden van een nieuwe uitdaging! Binnen de bouw hebben wij hele mooie kansen voor jou als professional, zo ook binnen de houtskeletbouw en prefab. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Jitze Verschuren of bel naar 033 202 24 63.