De onderhandelingen over een nieuwe CAO Metaal & Techniek zijn vastgelopen. De vakbonden en werkgevers in de Metaal & Techniek zijn er samen niet uitgekomen. Daarom gaan de vakbonden over tot stakingen. Wat zijn de belangrijkste cao-eisen? Wat zijn de verschillen tussen de vakbonden en werkgevers? En waar en wanneer wordt er gestaakt?

CAO Metaal & Techniek

Met ongeveer 360.000 werknemers en 36.000 werkgevers in de sector is de CAO Metaal en Techniek de grootste cao in de marktsector. Deze CAO dekt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De vorige CAO Metaal & Techniek liep af op 31 maart 2024. Daarom zal er snel een nieuwe cao moeten komen.

Een nieuwe CAO Metaal & Techniek leek al een tijdje in zicht, met als belangrijkste verandering de invoering van een nieuwe pensioenregeling. Op 3 april 2024 is er overeenstemming bereikt over de Solidaire premieregeling (SPR) met een collectieve uitkeringsfase, die risico’s gezamenlijk draagt en grote schommelingen in pensioenuitkeringen dempt.

Na de onderhandelingen over de pensioenregeling verliepen de onderhandelingen over andere eisen erg stroef. De werkgevers hebben het ultimatum van de vakbonden afgewezen.

Belangrijkste eisen in de nieuwe CAO Metaal & Techniek

De twee belangrijkste struikelblokken zijn het inlopen op de inflatieachterstand en betere regelingen voor zowel jongeren als ouderen, zoals het afschaffen van de jeugdschalen en het verlengen van de RVU-regeling. Naast deze punten hebben de vakbonden ook andere zaken zoals het invoeren van 5 mei als extra vrije dag aangekaart. Klik hier om alle verschillen tussen eindbod van de werkgevers en eisen van de vakbonden te lezen.

Inflatieachterstand inlopen

Het grootste struikelblok is het inlopen van de inflatieachterstand. Het werkgeversvoorstel blijft steken op een loonstijging van minder dan 5%, wat ver achterblijft op de inflatie. De vakbonden eisen daarom een loonsverhoging van 10,1% per 1 april 2024, met daarbij een extra €100 bruto per maand. Vanaf 2025 willen de vakbonden een automatische prijscompensatie (APC) om toekomstige inflatieachterstanden te voorkomen.

Sector aantrekkelijk maken voor jongeren en ouderen

Daarnaast dringen de vakbonden aan op maatregelen om de sector aantrekkelijker te maken voor jongeren, zoals het afschaffen van jeugdschalen en een verplichte stagevergoeding van minimaal €500 per maand bij fulltime stage. Ook pleiten ze voor betere arbeidsvoorwaarden voor ouderen, zoals het verlengen van de huidige RVU-regeling en verdere verbetering van de zwaarwerkregeling.

Stakingen in de installatietechniek

Daarom waren er 24-uursstakingen in verschillende regio’s van het land. De stakingen Eerst in Friesland, gevolgd door Twente, Noord-Brabant, Rotterdam, Noord-Holland en Utrecht. Veel mensen legden het werk neer om een signaal af te geven.

Ontvang elke maand de Bouw- en Installatieupdate!

Bij Polanski zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de installatietechniek, bouw en duurzame energie. Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates in de bouw- en installatietechniek? Word onderdeel van ons netwerk via de Over-ons pagina en ontvang één keer per maand de bouw- en installatie update met branchenieuws en nieuwe vacatures in jouw regio!