De Dag van de Bouw is een jaarlijks terugkerend evenement dat bouw- en infrabedrijven in Nederland de mogelijkheid biedt om hun deuren te openen voor het grote publiek. Dit jaar vindt de 17e editie plaats op zaterdag 8 juni 2024. Het is een geweldige kans voor jong en oud om kennis te maken met de fascinerende wereld van de bouw en infrastructuur. Hoe is de Dag van de Bouw ontstaan, wat zijn de mooiste bouwprojecten en hoe ziet de toekomst eruit? Je leest het in deze blog.

 

Hoe is de dag van de bouw ontstaan?

De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor bedrijven in de bouw- en infrasector. Het evenement werd voor het eerst gehouden in 2006. Destijds was het doel om mensen een uniek kijkje achter de schermen te geven bij verschillende bouwprojecten door heel Nederland. Na een onderbreking in 2020 en 2021 vanwege de coronapandemie, is de dag groter dan ooit. Naast bedrijven uit de bouw en infra doen er sinds 2017 ook gespecialiseerde aannemers en installateurs mee. Gemiddeld trekt het evenement zo’n 70.000 bezoekers verspreid over het hele land.

 

Wat maakt de dag van de bouw 2024 zo mooi?

Tijdens de dag van de bouw 2024 kan  je een uniek kijkje achter de schermen krijgen bij de mooiste projecten van Nederland. Eén van deze projecten is de renovatie van het Binnenhof. Bezoekers krijgen een rondleiding door historische gebouwen zoals de Eerste Kamer, de Raad van State en de Tweede Kamer. Onderweg zullen gidsen en aannemers verhalen vertellen over de rijke geschiedenis en de uitdagende bouwwerkzaamheden. De tickets voor deze unieke ervaring zijn helaas reeds uitverkocht.

In Rotterdam kunnen bezoekers een kijkje nemen bij RottaNova, een project bestaande uit 259 huur- en koopwoningen met retail, kantoren en horeca. Op deze plek, waar Rotterdam zo’n 750 jaar geleden is ontstaan, wordt momenteel archeologisch onderzoek uitgevoerd voordat de bouw begint. Tijdens de Dag van de Bouw zullen archeologen en het bouwteam meer vertellen over de vondsten en de geplande bouwwerkzaamheden. Het is een mooie kans om de oudste stadsmuren van Rotterdam van dichtbij te zien.

Naast deze hoogtepunten zijn er nog meer dan 150 andere bouw- en infraprojecten die open worden gesteld voor het publiek. Van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog tot een nieuwbouwproject in Venlo. Er is dus een grote kans dat er een interessant project bij jou in de buurt te bezoeken is. Neem een kijkje op de website van Dag van de Bouw voor alle deelnemende projecten.

 

De toekomst van de bouwsector

De Dag van de Bouw laat zien hoe de bouwsector steeds slimmer en duurzamer wordt, en hoe cruciaal deze sector is voor Nederland. Het evenement is ook een mooie gelegenheid om jongeren enthousiast te maken voor een carrière in de bouw.

Op vrijdag 7 juni 2024, de dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw, organiseert Bouwend Nederland voor het derde jaar op rij de ‘Onderwijsdag van de Bouw’. Op deze dag kunnen kinderen op verschillende manieren kennismaken met de bouw en infra. In Breda gaan alle basisschoolleerlingen van groep 4 t/m 8 naar het project ‘Blossem’. Daar krijgen ze een rondleiding en zijn er activiteiten zoals muurtje metselen of het besturen van een elektrische kraan. In Zwolle krijgen middelbare scholieren een rondleiding langs de Zwolse stadsdijken. Daar wordt alles verteld over het werk en de materialen en machines die gebruikt worden. Dit is een uitstekende manier om de volgende generatie te inspireren en te enthousiasmeren voor de bouw en techniek.

 

Ook aan de mooiste bouwprojecten van Nederland werken?

De Dag van de Bouw 2024 beloof weer een mooie editie te worden met een unieke kans om de wereld van bouw en infra te ontdekken. Veel van deze bouwprojecten worden gerealiseerd door één van onze relaties. Wil jij ook werken bij een bij een vooruitstrevende organisatie in de bouw? Bekijk onze vacatures of kom in contact met een consultant in jouw regio om te ontdekken welke functies er in jouw regio beschikbaar zijn.