De energietransitie is een belangrijk onderwerp en brengt veel uitdagingen en kansen met zich mee. Het elektriciteitsnet in Nederland staat onder druk door de snelle opkomst van hernieuwbare energiebronnen. Er zijn verschillende oplossingen zoals warmtebatterijen, warmtenetten en cable pooling. Deze technieken helpen het systeem stabieler en efficiënter te maken. Wij vertellen je alles over de trends en ontwikkelingen in de duurzame energie voor 2025.

 

Netcongestie: files op het stroomnet

Door de groei van hernieuwbare energie is het elektriciteitsnet overbelast, een probleem dat bekend staat als netcongestie. Door zonneparken, windturbines, warmtepompen en datacenters komt er een enorme druk te staan op het hoogspanningsnet. Dit belemmert niet alleen het terugleveren van opgewerkte energie, maar veroorzaakt ook vertragingen bij bouwprojecten. In Almere zit het net zo vol dat nieuwe woningen pas na jaren kunnen worden aangesloten.

Om dit probleem op te lossen is er een recordplan gepresenteerd door netbeheerders. Het recordplan omvat een investering van €60 miljard tot 2030, met de aanleg van bijna 40.000 kilometer elektriciteitskabels, 23.000 nieuwe transformatorhuisjes en 48 nieuwe hoogspanningsstations, terwijl 49 bestaande stations worden uitgebreid. Warmtebatterijen en cable pooling zijn slimme oplossingen om energie-efficiënter te gebruiken en pieken in het aanbod te balanceren.

 

Warmteopslag en warmtebatterijen

Warmteopslag en warmtebatterijen vormen een krachtige manier om schommelende energieproductie op te vangen. Energie kan worden opgeslagen in de vorm van warmte, bijvoorbeeld met thermochemische batterijen zoals die van het bedrijf Cellcius. Op een later moment kan deze opgeslagen energie weer worden gebruikt. Tijdens de wintermaanden, wanneer de vraag naar energie piekt, biedt dit een uitstekende oplossing.

Warmtebatterijen gaan verder dan traditionele opslagmethoden door gebruik te maken van chemische reacties om warmte efficiënt en met minimale verliezen op te slaan. Hierdoor zijn ze ideaal voor langdurige opslag. Deze technologie voorkomt verspilling van opgewekte energie, ondersteunt het elektriciteitsnet en helpt problemen zoals netcongestie te verminderen.

 

Warmtenetten              

Warmtenetten zijn een veel belovende oplossing voor warmtevoorziening, alleen verloopt implementatie nog moeizaam. Gezien de hoge kosten en moeilijk regelgeving stuiten gemeente op weerstand van bewoners. Bewoners die op het warmtenet zijn aangesloten zijn gemiddeld €535,- (+43%) meer kwijt dan consumenten die een regulier gascontract afsluiten. De nieuwe warmtewet moet hier verandering in gaan brengen. Bewoners kunnen betere voorwaarden krijgen door minimaal 50% eigenaarschap van publieke instanties te eisen, waardoor het aansluiten aan warmtenetten aantrekkelijker wordt. Hierdoor zal het in de toekomst een belangrijke trend worden.

Daarnaast gaan warmtepompen en warmtenetten perfect samen. Door energie lokaal op te slaan en via een warmtenet te verspreiden, zijn bewoners minder afhankelijk van schommelingen in energieproductie. Op deze manier wordt de overstap naar een duurzaam verwarmingssysteem gemakkelijker.

 

Cable pooling

Een nieuwe manier om netcongestie tegen te gaan is cable pooling. Bij cable pooling worden meerdere duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens aangesloten op één netaansluiting. Dit zorgt ervoor dat de noodzaak voor extra aansluitingen minder wordt en er beter gebruik wordt gemaakt van de bestaande infrastructuur.

Er zit veel toekomst in cable pooling, alleen de implementatie vraagt een goede samenwerking tussen netbeheerders, meetbedrijven en eigenaren van installaties. Afstemming is cruciaal om overbelasting van het net te voorkomen. Door cable pooling wordt het elektriciteitsnet ontlast en het zorgt ervoor dat meer duurzame energie kan worden opgewekt zonder extra netcapaciteit.

 

De nieuwe energiewet

De aangenomen Energiewet legt een goede basis voor een toekomstbestendige energiesector.  De nieuwe wet vervangt de bestaande elektriciteitswet en gaswet en er komen nieuwe regels om het elektriciteitsnet flexibeler te maken. Voor de consument betekent dit dat ze beter beschermd zijn en meer mogelijkheden hebben om energie-efficiënt te gebruiken.

Met de nieuwe regelgeving kunnen netbeheerders niet-gebruikte transportcapaciteit herverdelen en flexibele contracten aanbieden, wat helpt om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen. Daarnaast stimuleert de wet het delen van energiedata, zodat huishoudens en bedrijven hun energieverbruik beter kunnen afstemmen op het aanbod.

 

Duurzame toekomst

De energietransitie vraagt om meer duurzame energieoplossingen maar ook om slimme oplossingen voor opslag en distributie. Warmteopslag en warmtebatterijen, en technieken zoals cable pooling en warmtenetten, vormen een veelbelovende stap richting een efficiënter en duurzamer energiesysteem. Deze trends in de duurzame energie zullen een belangrijke rol gaan spelen in 2025.

Daarnaast blijft het aanpakken van netcongestie en het verbeteren van regelgeving cruciaal om energietransitie te versnellen. Al deze innovaties en beleidsmaatregelen bieden huishoudens en bedrijven kansen om hun energiegebruik beter te beheren en bij te dragen aan een CO2-neutrale toekomst. Door deze ontwikkelingen door te voeren, zetten we een grote stap richting een flexibele en duurzame energievoorziening in Nederland.

 

Een duurzame toekomst met Polanski

Bij Polanski houden we de nieuwste ontwikkelingen goed in de gaten en zien we de huidige ontwikkelingen als een kans om samen te werken aan een CO2-neutrale toekomst. Wil jij deel uitmaken van een duurzame toekomst? Bij Polanski hebben we mooie en unieke uitdagingen binnen de duurzame energie. Bekijk onze vacatures in de duurzame energie en ontdek hoe jij kunt bijdragen.