De opkomst van Hollands hout en ABN AMRO’s nieuwe houten kantoor

De bouwsector staat nooit stil en recente ontwikkelingen binnen de houtbouw laten zien dat duurzaamheid en innovatie de toekomst van de bouwsector bepaalt. De afgelopen maand zijn er twee mooie projecten opgestart binnen de houtbouw. Zo gaat Heijmans samenwerken met Staatsbosbeheer om Hollands Hout te gaan gebruiken en is ABN AMRO gestart met de bouw van een houten kantoor van 30.000 vierkante meter. Deze blog werpt een blik op deze vooruitstrevende ontwikkelingen.

Hollands hout: een samenwerking tussen Heijmans en Staatsbosbeheer

Heijmans en Staatbosbeheer hebben vorige week hun gezamenlijke initiatief, Hollands hout, aangekondigd. De samenwerking is gericht om hout uit Nederlandse bossen te gebruiken in binnenlandse houtskeletbouw woningen.

Het hout, afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer en FSC gecertificeerd, wordt jaarlijks geleverd aan de fabriek van West Fraser in Genk, België. Hout dat niet geschikt is voor planken en balken wordt ingezet voor OSB plaatmateriaal. De samenwerking zorgt ervoor dat er 40.000 kubieke meter aan OSB-plaatmateriaal het label Hollands Hout zal krijgen.

Hout is niet alleen een stap richting duurzaamheid door het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, maar het optimaliseert ook het transport. Het hout gaat per schip naar de fabriek in België en via de vrachtwagen weer retour naar Nederland. Vergeleken met buitenlands hout zal het hout van Staatsbosbeheer een kortere afstand afleggen. Daarmee wordt er minder CO2 uitgestoten en wordt de keten nog duurzamer.

Houtskeletbouwfabriek in Heerenveen

Het Hollandse hout wordt opgeslagen in de nieuwe houtskeletbouwfabriek van Heijmans in Heerenveen. In de nieuwe fabriek zal het in 2024 meer dan 250 woningen gaan produceren. Dankzij de samenwerking met Staatsbosbeheer zal dit uitgebreid worden naar 1.000 woningen.

Op de bouwlocatie wordt een woning in één dag in elkaar gezet. Het totale proces van start bouwbesluit tot en met oplevering van houtskeletbouw woningen kan teruggebracht worden naar slechts negen weken! Bij reguliere woningbouw is dat namelijk zo’n negen maanden. Daarnaast is de fabriek volledig CO2-neutraal en zijn alle woningen ook energieneutraal. Heijmans zet hiermee de volgende stap naar circulair en energieneutraal bouwen dankzij de inzet van de nieuwe fabriek en het gebruik van Hollands hout.

ABN AMRO’s houten kantoor van 30.000 vierkante meter

ABN AMRO heeft grootse plannen op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf wil dat alle kantoorgebouwen in 2030 ‘Paris Proof’ zijn. ABN AMRO toont haar duurzame toewijding met de bouw van een indrukwekkend kantoor van 30.000 vierkante meter. In lijn met de duurzame ambities ondergaat dit project geen nieuwbouw, maar een circulaire herontwikkeling van dit kantoorpand uit de jaren tachtig. Circa 70.000 vierkante meter van het pand wordt hergebruikt. Materialen die vrijkomen bij de sloop krijgen een nieuwe bestemming en op het dak en de gevel van het pand komen 10.500 m2 aan zonnepanelen te liggen. Bovendien wordt hout gebruikt voor de hoofdraagconstructie van ongeveer 30.000 vierkante meter nieuwe kantoorvloeren. Als resultaat van onder andere deze beslissingen zal het project worden beloond met een duurzaamheidscertificering van BREAAM Excellent. De bouw is al begonnen, en het voltooide hoofdkantoor zal in 2026 plaats bieden aan ongeveer 11.000 medewerkers.

Polanski nauw betrokken bij dit project

Interessant nieuwtje! De installaties voor het nieuwe ABN AMRO kantoor worden verzorgd door Bosman en BAM Bouw en Techniek. Polanski heeft een nauwe samenwerking met Bosman Bedrijven. Hierdoor is één van onze kandidaten zelfs aangenomen als Bouwplaatsmanager voor dit project!

Een toekomstgerichte bouwsector

Deze twee vooruitstrevende projecten, Hollands Hout en ABN AMRO’s duurzame kantoor, laten zien dat de bouwsector steeds duurzamer en innovatiever wordt. Heijmans en Staatsbosbeheer zetten de standaard voor grootschalige productie van duurzame woningen, terwijl ABN AMRO met haar houten kantoor een toonbeeld is van circulaire herontwikkeling. Deze ontwikkelingen dagen de bouwsector uit om verder te denken dan traditionele methoden. Er wordt geïnvesteerd in een toekomst die niet alleen efficiënt, maar ook milieuvriendelijk is. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat hout beton volledig zal vervangen, wordt het steeds vaker beschouwd als een aantrekkelijk alternatief.

Benieuwd naar de laatste vacatures in de bouw?

Polanski heeft een groot netwerk binnen de bouw met de meest vooruitstrevende organisaties. Op die manier zijn wij altijd op de hoogte van de mooie kansen die voorbij komen in de markt, soms nog voordat de vacatures online komen. Bekijk onze vacatures in de bouw of neem contact op met Jitze Verschuren. Jouw persoonlijke consultant kan jou alles vertellen over welke kansen er momenteel beschikbaar zijn in jouw regio!

Bekijk de vacatures in de bouw of neem contact op met Jitze Verschuren.