Over slechts een maand bevinden we ons alweer in 2024, waarin de installatiesector zich voorbereidt op aanzienlijke veranderingen en uitdagingen. De vraag naar materialen en gekwalificeerde arbeidskrachten neemt toe, terwijl duurzaamheid, BIM en energieopslag steeds belangrijker worden. Daarnaast gaat volgend jaar de Warmtewet 2 in. Lees hieronder meer over de vijf belangrijkste trends en ontwikkelingen in de installatietechniek voor 2024.
1. De algemene ontwikkeling van de installatiebranche
Na jaren van aanzienlijke groei zal de installatiesector in 2024 en 2025 licht krimpen met 1%. De krimp zal met name plaatsvinden in de utiliteitsbouw. Dit komt door een afname in het bouwvolume. De verwachting is dat het bouwvolume in de utiliteitsbouw komende jaren zal dalen vanwege de gestegen rente en hogere materiaalprijzen. Hiermee neemt dus ook het installatievolume af.
De woningbouw is de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid, waarvan de laatste twee jaren zelfs met meer dan 10%. In 2024 wordt er een krimp verwacht in de productie van nieuwbouwwoningen. Hoewel er voor 2030 minstens 1 miljoen nieuwe woningen nodig zijn, neemt volgend jaar het aantal verleende vergunningen sterk af vanwege de sterke gestegen hypotheekrente. Toch zal de renovatie van bestaande woningen ervoor zorgen dat het totale installatievolume in de woningbouw de komende jaren licht zal blijven groeien.
Benieuwd naar de vijf belangrijkste trends en ontwikkelingen in de bouwsector voor 2024? Lees hier meer.
2. Duurzaamheid zal de belangrijkste trend blijven
De grootste trend van 2024 blijft verduurzaming. Deze trend is de drijvende kracht achter veel installatietechnische ontwikkelingen. Alle gebouwen en woningen moeten duurzaam worden gerenoveerd en gebouwd. Om die duurzaamheid te realiseren gaat er steeds meer geld van de totale bouwsom naar de installatietechniek. Het aandeel is het hoogst in de utiliteitsbouw, waar gemiddeld 43% van de bouwsom naar de installatietechniek gaat.
Daarnaast zullen warmtepompen een belangrijke rol gaan spelen in de duurzaamheid. Vanaf 2026 moet er bij het vervangen van een cv-ketel gekozen worden voor een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een nieuwe cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp. Naar aanloop van 2026 worden er hierdoor meer warmtepompen gerealiseerd. Voor 2024 is er zelfs een recordaantal warmtepompen voorspeld.
3. BIM steeds populairder in de installatietechniek
De afgelopen jaren heeft Building Information Modeling (BIM) een indrukwekkende groei doorgemaakt en is het niet meer weg te denken in de bouwsector. Tegelijkertijd heeft deze baanbrekende technologie ook de installatietechniek naar nieuwe hoogte gestuwd. Van het ontwerpen van complexe HVAC-systemen tot het optimaliseren van elektrotechnische installaties. Meer weten? Lees hier verder: BIM wordt steeds populairder binnen de installatietechniek.
4. De nieuwe Warmtewet 2 in 2024
De invoering van de wet collectieve warmtevoorziening, ook wel warmtewet 2 genoemd, zal op 1 juli 2024 ingaan. De wet geeft gemeenten de taak en bevoegdheid om te bepalen waar en wanneer er een collectieve warmtevoorziening wordt aangelegd. Het doel van de Warmtewet is om de verduurzaming van gebouwen en woningen te verbeteren. De wet is al meerdere keren uitgesteld, maar zal naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar intreden. Vanaf 2025 zal daarmee ook de tariefregulering gaan veranderen. De warmteprijs wordt dan losgekoppeld van de gasprijs.
5. Energieopslag en e-mobility
In Nederland wordt maar liefst 40% van alle elektriciteit opgewekt door wind, zon, biomassa en waterkracht. Doordat duurzame energie afhankelijk is van het weer, is er op het ene moment te veel stroom beschikbaar en even later weer te weinig. Batterijen zijn dringend nodig om in een energiesysteem met veel wind- en zonne-energie elektriciteit op te slaan voor later. Nederland heeft ongeveer 10 GW nodig voor 2030, terwijl er op dit moment pas een vermogen van 0.3GW is gerealiseerd. Batterijen zijn duur, maar zijn een mogelijke oplossing om een vol elektriciteitsnet te voorkomen. De revolutie van batterijopslag blijft nog even uit, maar zal steeds vaker worden genoemd binnen de installatietechniek.
Daarnaast wordt e-mobility steeds belangrijker binnen de installatietechniek. De toename van elektrische voertuigen zorgt voor meer werk in dit vakgebied, wat de ontwikkeling van oplaadfaciliteiten en innovatieve batterijoplossingen stimuleert.
Kansen op de arbeidsmarkt
Met voortdurende ontwikkelingen in utiliteitsbouw, woningbouw en een groeiende focus op verduurzaming blijft de vraag naar professionals in de installatietechniek in 2024 hoog. Hoewel er talloze carrièremogelijkheden zijn, blijft de uitdaging: hoe vind je een baan die naadloos aansluit bij jouw behoeften en ambities? Dat is waar Polanski jou bij kan helpen.
Bij Polanski bieden we uitdagende functies bij vooruitstrevende organisaties. Er staan vacatures op de website, maar veel liever komen wij met jou persoonlijk in contact. Dan vertellen wij je graag meer over al onze vacatures in de installatietechniek en gaan wij op zoek naar de perfecte match voor jou. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?
Neem contact op met 033 – 202 25 63 of stuur een mailtje naar info@polanski.nl.