Vorige week was het Girls Day in de installatietechniek. Op 11 april 2024 werd er meer aandacht gevraagd voor het werken in de techniek. Door heel Nederland openden technische bedrijven en scholen hun deuren om jonge meiden van 10 tot 15 jaar een voorproefje te geven van de technische wereld. Hiermee wilt de VHTO ervoor zorgen dat er meer jonge meiden kiezen voor een technische studie. Dat maakt Girls Day een belangrijke dag. Wat houdt Girls Day in? Hoeveel vrouwen werken er eigenlijk in de techniek en hoe ziet de toekomst eruit voor vrouwen in de installatietechniek? We zetten alles voor je op een rijtje.

Wat is Girls Day in de installatietechniek?

Op Girls Day (11 april) gingen meer dan 9.000 jonge meiden tussen de 10 en 15 jaar op bezoek bij meer dan 250 bedrijven in de bèta, techniek en IT. Grote namen in de installatietechniek, zoals Hoppenbrouwers Techniek, Equans, Unica en Van Dorp, deden mee. Het was een leuke dag waarop er allerlei leuke activiteiten werden georganiseerd door heel Nederland. Girls Day is een initiatief van VHTO en bestaat al meer dan 10 jaar. Het doel is om jonge meiden te inspireren voor een toekomst in de techniek. Hoewel steeds meer jonge meiden kiezen voor een technische, bèta- of IT-opleiding, zien we die groei niet terug in het aantal vrouwen dat daadwerkelijk in deze sector werkt. VHTO hoopt met Girls Day in de installatietechniek daar verandering in te brengen..

Hoeveel vrouwen werken er in de installatietechniek?

Volgens cijfers van brancheorganisatie Techniek Nederland waren er in 2020 15.406 vrouwen werkzaam in de techniek. Dit jaar is dat aantal gestegen naar 17.169. Het aandeel van vrouwen in de installatietechniek blijft echter laag, slechts 14 procent. Hoewel dit aantal langzaam groeit, blijft Nederland achter op het gebied van genderdiversiteit in technische sectoren.

Waarom werken er weinig vrouwen in de installatietechniek?

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat meiden al op jonge leeftijd hun interesse in de techniek verliezen. Dit komt voornamelijk  door het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen en het gebrek aan gesprekken over techniek op jonge leeftijd. Jonge meiden zien niet in dat de techniek iets is waar zij op latere leeftijd werkzaam in kunnen zijn.

Dit is terug te zien in het aantal vrouwen dat kiest voor het profiel Natuur & Techniek in het derde jaar van de middelbare school. Vaak is dit profiel verplicht voor een technische vervolgopleiding. Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek blijft dat van alle leerlingen die in 2020 het profiel Natuur & Techniek hebben gekozen slechts 9,4% vrouw is.

Doordat maar 9,4% van de vrouwen het juiste profiel heeft gevolgd op de middelbare school is het voor vrouwen veel lastiger om een technische vervolgopleiding te volgen. Toch zijn er gelukkig wel vrouwen die starten met een technische studie. Dit is het begin om het aantal vrouwen in de techniek te verhogen.

Waarom verlaten vrouwen de techniek?

Het aantal vrouwen dat kiest voor een technische opleiding stijgt, maar het aantal vrouwen in de techniek groeit niet. Het lukt technische bedrijven niet om de vrouwen die er wél werken, aan zich te binden. Een groot deel van de vrouwen verlaat de sector alweer snel. Het aantal vrouwen in de techniek dat in een andere sector gaat werken is maar liefst 65%! Dit zijn de 4 voornaamste redenen waarom vrouwen de techniek verlaten:

  1. Vooroordelen en voorkeuren: Vrouwen hebben last van onbewuste vooroordelen van werkgevers, collega’s en zichzelf.
  2. Laag vertrouwen: Vrouwen hebben minder vertrouwen in hun eigen kunnen. Het lagere vertrouwen in het eigen kunnen wordt versterkt doordat vrouwen in de technische sector behoorlijk in de minderheid zijn en daarnaast te kampen hebben met negatieve beelden over vrouwen in techniek.
  3. Geen flexibele werktijden: Vrouwen in de techniek vinden het lastig om hun werk te combineren met een gezin. Werkgevers bieden werknemers in een technisch beroep vaak niet actief de mogelijkheid hun uren zelf in te delen. Ook werken vanuit huis is veel minder dan gemiddeld mogelijk en als het wel mogelijk is, is het niet gebruikelijk. Werken in deeltijd in deze sector komt ook zelden voor.
  4. Vrouwen voelen zich niet thuis: Vrouwen voelen zich niet thuis in een door mannen gedomineerd bedrijf. Vrouwen die werken in bèta, techniek en IT voelen zich vaak alleen, in zowel hun team als binnen de algemene werkomgeving. Ze vinden het daardoor moeilijk om ondersteuning te vinden.

Waarom de techniek wél aantrekkelijk is voor vrouwen

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Het is werk dat ertoe doet. Je levert een bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie. Als méér meiden kiezen voor techniek, komt het behalen van de klimaatdoelen snel binnen handbereik.

De vrouwen die juist wel in de techniek blijven werken zijn absoluut blij met hun baan. Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door Techniek Nederland vinden vrouwen het werk uitdagend. Ze waarderen hun baan zelfs méér dan hun mannelijke collega’s. Mannen geven hun werk in de techniek gemiddeld een 8,1, maar bij vrouwen is dat een 8,3.

Polanski heeft talloze carrièremogelijkheden voor vrouwen in de installatietechniek!

Onze vrouwelijke collega Kyara Ubert weet alles over de branche en kan jou helpen bij het vinden van de perfecte baan. Stel je voor: je bent op zoek naar een nieuwe baan, maar je wilt niet zomaar ergens aan de slag gaan. Je wilt werken bij een bedrijf dat jou waardeert, je behoeften en ambities begrijpt.  Maar hoe kom je nou terecht op die juiste plek? Dat is waar Kyara Ubert jou mee kan helpen. Bekijk hier onze succesformule.

Neem gerust contact op met Kyara Ubert en dan gaan we samen op zoek naar de ideale match voor jou.