De verkoop van warmtepompen is helemaal ingezakt. Volgens cijfers van de Vereniging Warmtepompen zijn er in het eerste kwartaal van 2024 ongeveer 20.000 warmtepompen verkocht voor woningen. Dit is een aanzienlijke afname vergeleken met 42.000 in het eerste kwartaal van vorig jaar en 26.000 in het vierde kwartaal van 2023.

 

Waarom zijn er minder warmtepompen verkocht?

De daling in de verkoop van warmtepompen is grotendeels te wijten aan de gasprijs, die niet meer zo hoog is als vorig jaar. Hierdoor is de behoefte aan alternatieve verwarmingsmethoden afgenomen. Ook de zorgen over congestie op het laagspanningsnet hebben invloed op de vraag naar warmtepompen. Deze apparaten zorgen namelijk voor extra belasting op het elektriciteitsnet, die op veel plekken in Nederland vol zit.

De daling is het duidelijkst zichtbaar bij renovaties van bestaande woningen, waar de vraag naar warmtepompen afneemt. Daarnaast is de nieuwbouw dit jaar gestagneerd, wat ook invloed heeft op de verkoop. Hoewel warmtepompen goed zijn voor 75% van de verwarmingssystemen in nieuwe woningen, heeft de vertraging in de bouw van nieuwe woningen geleid tot een daling in de vraag.

 

Wijziging in subsidie voor warmtepompen

Dit jaar zijn de eisen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aangepast. Warmtepompen moeten nu minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor de subsidie. Dit kan invloed hebben op de vraag, aangezien goedkopere warmtepompen met een lager energielabel niet langer in aanmerking komen.

In 2023 was er nog een stijgende vraag naar warmtepompen, met een totaal van €142 miljoen aan ISDE-subsidies voor warmtepompen. Dit maakte de warmtepomp tot de meest aangevraagde isolatiemaatregel in Nederland. Mede door de stijgende aanvragen in 2023 werd het ISDE-budget verhoogd tot €560 miljoen voor 2024. Desondanks heeft dit budgetverhoging nog niet geleid tot een toename in de verkoop van warmtepompen in Nederland.

 

Verwachte verkoopcijfers aantal warmtepompen 2024

In 2023 zijn er volgens verkoopcijfers van fabrikanten maar liefst 150.000 warmtepompen geleverd aan groothandels en installateurs voor woningbouw en -renovatie. Dit is een indrukwekkende stijging van 40.000 warmtepompen ten opzichte van 2022! De Vereniging Warmtepompen verwacht dat de verkoopcijfers in 2024 stabiel blijven met een geschatte verkoop van 150.000 warmtepompen. De daling in het eerste kwartaal zal geen invloed hebben op de verkoop voor de rest van het jaar. Eerder werd er nog een recordaantal warmtepompen voorspeld in 2024!

 

Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de nieuwe norm

In 2026 staat er een grote verandering te wachten. Dan worden hybride warmtepompen de nieuwe norm voor het verwarmen van woningen. Dit betekent dat bij het vervangen van cv-installaties mensen moeten overstappen op duurzamere alternatieven, zoals hybride warmtepompen, volledig elektrische warmtepompen of aansluiting op een warmtenet.

De invoering van de ‘hybride warmtepompnorm’ vanaf 2026 zal naar verwachting leiden tot een jaarlijkse vraag naar 250.000 tot 300.000 nieuwe warmtepompen in bestaande woningen. Met deze maatregel wil het kabinet de energietransitie versnellen en de weg vrijmaken voor een duurzamere toekomst.

 

Meer vraag naar installatietechnisch personeel

De standaardisering van hybride warmtepompen zorgt voor veel carrièrekansen in de installatietechniek. Er is een grote vraag naar installatietechnisch personeel, maar hoe vind je een baan die aansluit op jouw behoeften en ambities? Polanski biedt uitdagende functies bij vooruitstrevende organisaties, waarbij je betrokken zult zijn bij projecten met warmtepompen en WKO-installaties.

Bekijk onze vacatures of kom in contact met een consultant in jouw regio om te ontdekken welke functies er in jouw regio beschikbaar zijn.