We kunnen er niet meer om heen: de warmtepomp. Het is de meest aangevraagde oplossing in de installatietechniek. De noodzaak voor duurzamere systemen is urgenter geworden vanwege de bezorgdheid over het klimaat, de stijgende energieprijzen en de klimaatdoelstellingen van het kabinet. Vanaf 2026 zullen hybride warmtepompen de standaard worden bij het vervangen van cv-installaties. Hierdoor blijft de vraag naar hybride warmtepompen stijgen en zullen er in 2024 een recordaantal warmtepompen worden geïnstalleerd.

Aantal geïnstalleerde warmtepompen 2023 in Nederland

In Nederland zijn er in 2023 al bijna 120.000 warmtepompen geïnstalleerd. Daarmee is het record van 110.000 in 2022 al verbroken. Daarnaast zullen er tot het eind van het jaar nog eens 50.000 warmtepompen worden geïnstalleerd, wat het aantal geïnstalleerde warmtepompen in 2023 op 170.000 zal brengen. Een flinke stijging van 60.000 warmtepompen! Maar waarom stijgt het aantal warmtepompen zo hard?

Aanvragen voor warmtepompsubsidie populairder dan gedacht

Buiten de toenemende energiekosten en de bezorgdheid over het klimaat heeft het ISDE-budget een aanzienlijke invloed op de groei van warmtepompen in Nederland. Het Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) biedt financiële ondersteuning voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten. De budgetten van de ISDE zijn samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en worden op Prinsjesdag vastgesteld en bekend gemaakt.

In 2023 zijn er een aantal regelingen versoepeld. Hieronder de drie belangrijkste wijzigingen:

  1. Vereenvoudigde voorwaarden: Voorheen moesten huiseigenaren en bedrijven meerdere isolatiemaatregelen treffen om in aanmerking te komen voor financiële steun, zoals het installeren van zowel een warmtepomp als vloerverwarming. In 2023 is het voldoende om slechts één isolatiemaatregel te nemen om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning. Hierdoor is het makkelijker om te gaan verduurzamen, omdat de kosten lager zijn.
  2. Langere aanvraagtermijn: De termijn voor het aanvragen van subsidie met terugwerkende kracht is verlengd van 12 naar 24 maanden. Dit betekent dat mensen en bedrijven kosten die ze al eerder hebben gemaakt voor verduurzaming kunnen terugvorderen, zelfs als dit langer dan een jaar geleden was. Dit vergroot de financiële flexibiliteit en moedigt meer mensen aan om de subsidie aan te vragen.
  3. Verhoging ISDE-budget: Naast deze versoepelingen is het ISDE-budget vastgesteld op €350 miljoen euro. Elk jaar komt er een nieuw budget beschikbaar tot aan 2030. Dan wordt er gekeken naar nieuwe plannen voor de verduurzaming van Nederland.

De nieuwe regelingen en het vastgestelde budget leverde een totaal van 180.000 aanvragen op in 2023. Deze aanvragen waren goed voor een subsidieaanvraag van €333 miljoen euro van de €350 miljoen dat beschikbaar was. Hiervan ging € 142 miljoen naar warmtepompen. Daarmee is de warmtepomp de meest aangevraagde isolatiemaatregel in Nederland.

Extra ISDE-subsidie beschikbaar voor warmtepompen in 2024

Vanwege het stijgende aantal aanvragen voor warmtepompen dat dit jaar is binnengekomen, is het ISDE-budget verhoogt met €210 miljoen per 23 september 2023. Door de verhoging van het subsidiebudget is er een totaal budget beschikbaar van €560 miljoen beschikbaar voor 2024. Dit betekent dat er volgend jaar meer aanvragen kunnen worden vervuld en dat er naar alle waarschijnlijkheid een recordaantal warmtepompen worden geïnstalleerd in Nederland.

Meer vraag naar installatietechnisch personeel

Met de verhoging van het ISDE-budget worden er volgend jaar meer duurzame maatregelen getroffen door huiseigenaren en bedrijven. Dit brengt nieuwe carrièrekansen met zich mee. De vraag naar installatietechnisch personeel is groot, maar hoe vind je een baan die aansluit op jouw behoeften en ambities? Polanski heeft uitdagende functies bij vooruitstrevende organisaties, waarbij je betrokken zult zijn bij projecten met warmtepompen en WKO-installaties. Er staan vacatures op de website, maar veel liever komen wij met jou in contact. Dan kunnen wij je meer vertellen over al onze vacatures in de duurzaamheid, nog voordat ze online komen. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op met 033 – 202 25 63 of stuur een mailtje naar info@polanski.nl.